Nieuws

MakerSpace in INTO Business

In de lente-uitgave van de Venen INTO Business stond een prachtige reportage over de MakerSpace Amstel & Venen. Rector Henk Ligthart vertelt over de ongekende mogelijkheden van deze locatie en over de kansen voor ondernemers.

Techniek gaat pas leven als je het doet, en vooral als je het sámen doet. Dat is de visie van het VeenLanden College en TechNet Amstel & Venen. Met de nieuwe MakerSpace breiden zij het aanbod van praktische lessen in techniek en technologie enorm uit. Niet alleen voor mavo, havo én vwo-leerlingen, maar ook voor basisschoolleerlingen, ouders én alle anderen die zich willen ontwikkelen in de techniek. Een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven is het geheim van het succes.

Programmeren, 3D printen, lasersnijden én een band plakken; in de MakerSpace op het terrein van het Veenlanden College in Mijdrecht staan techniek en technologie centraal. En dat in de breedste zin van het woord. Rector Henk Ligthart is trots op de ruimte die hij in samenwerking met TechNet Amstel & Venen, het bestuur van de Cedergroep, lokale en provinciale overheden én het bedrijfsleven heeft kunnen realiseren. “De leerlingen van nu zijn de vakmensen van de toekomst”, begint hij te vertellen. “En die vakmensen zijn keihard nodig. Daarom is het essentieel dat we hen veelzijdig onderwijs bieden zodat zij zich breed kunnen oriënteren op hun mogelijkheden. En dat kan hier!”

Terwijl we praten, geeft Henk een rondleiding door het gloednieuwe gebouw dat begin juni officieel geopend wordt. Aan de ene kant krijgt een groep basisschoolleerlingen een workshop over de werking van een bi-metalen ventilator onder leiding van een techniekdocent van het VeenLanden College; aan de andere kant ontdekken en onderzoeken de leerlingen van 4-Havo de optimale werking van een drone. Verderop werkt het RoboTeam; zij hebben geen les meer, maar bouwen in hun eigen tijd aan hun robot waarmee ze deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Zo veelzijdig is de MakerSpace; hier bruist het. Heel de dag door.

 

De lessen en workshops die worden aangeboden in de MakerSpace kennen een andere invulling dan de lessen in de rest van de school. “De MakerSpace daagt uit, laat leerlingen zelf ontdekken en nodigt hen uit de theorie uit de boeken ook daadwerkelijk te testen in de praktijk”, vervolgt de rector. “Leerlingen krijgen meer zeggenschap over hun eigen onderwijs en gemotiveerde leerlingen worden uitgenodigd om aan de andere lessen een actieve bijdrage te leveren. In de MakerSpace nemen de docenten geen voortouw maar fungeren ze als coach. Ze helpen je, maar weten ook niet alles. In dat geval proberen ze een techneut te vinden die het wél weet, om samen de verrassende en veelzijdige wereld van techniek te ontdekken.”

Gastlessen en masterclasses
En daar maakt Henk een prachtig bruggetje naar het bedrijfsleven. “De mogelijkheden van de MakerSpace gaan verder dan de openingstijden van de school alleen”, vervolgt hij. “Hier is ruimte voor het geven van gastlessen, masterclasses en workshops. We halen bedrijven de school in; technici vertellen over hun werkzaamheden en enthousiasmeren anderen over hun beroep. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders, zijinstromers of technici uit de buurt. De MakerSpace is een plek waar iedereen zich kan ontwikkelen. En daar kan ook iedereen een bijdrage aan leveren.”

“Hier brengen we onze gedrevenheid, passie en enthousiasme voor techniek over op de nieuwe generatie” – Tristan Frese

Tristan Frese – Schijf
Een van de ondernemers uit de regio die nauw betrokken is bij de MakerSpace, is Tristan Frese van de Schijf Groep uit Uithoorn. Hij sponsorde de werkbladen gemaakt van circulair hout en verzorgde een gastcollege. “Deze plek is fantastisch”, stelt hij vol bewondering. “Ik zie volop kansen voor ondernemers; we kunnen hier vertellen over ons bedrijf maar ook workshops en praktijklessen geven. Hier brengen we onze gedrevenheid, passie en enthousiasme voor techniek over op de nieuwe generatie. Misschien treffen we zelfs wel een enthousiaste stagiair of medewerker voor in de vakanties of op zaterdag? Onze medewerkers van de toekomst bevinden zich tenslotte hier.”

Contact

 

#makerspace natuurlijk ook op social media